Home » Tankegods » När gränser och institutioner faller
Folkvandring genom Europa.

När gränser och institutioner faller

Nu tvingas vi välja. Ska vi fortsätta bygga vår frid på andras oro?

Sverige är en av världens mest institutionaliserade demokratier. Vi har 450 myndigheter som vi förväntar oss ska lösa allt från stora samhällsutmaningar till vår egen privatekonomi.

Men myndigheterna har också befriat oss från ett ibland smutsigt jobb. Likt hur en maffiaboss kan leva ett glamoröst liv medan andra gör skitjobbet har vi kunnat njuta av en välfärd medan våra myndigheter stängt ute andra från gemenskapen. Medan vi i soffan ätit tacos med familjen och skänkt 50 kronor till en musikgala på TV utförde våra myndigheter ett jobb vi inte ville se. De nekade fattiga människor visum till Sverige och tvångsutvisade familjer som tagit sig hit.

På nästa nivå har Sverige förlitat sig på att EU hållit sina gränser medan man själv utropat sig till en ”humanitär stormakt”. På en tredje nivå har EU stoltserat med sina tal om rättsstat och mänskliga rättigheter, alltmedan man stött Libyen och Turkiet att med alla medel hindra människor från att ta sig in i unionen. Nu är Muammar Gaddafi borta från Libyen och i Turkiet har Recep Tayyip Erdoğan medveten släppt gränsen mot EU för att pressa unionen på förmåner.

Allt har fallit. Det finns inte längre en gräns mellan EU och övriga världen. Våra interna gränser har vi monterat ner sedan länge. Vi har i praktiken fått en fri invandring, som vi vet inte är förenlig med det välfärdssamhälle vi vant oss vid och tagit för given. Våra högtidstal om mänskliga rättigheter ställs på ända när vi inte längre kan hindra människor att söka den asyl de har rätt till enligt de konventioner vi retoriskt hållit så högt.

Nu tvingas vi välja. Ska vi fortsätta bygga vår frid på andras oro? Ska vi kräva av myndigheterna att göra det jobb vi i godhetens namn tidigare kritiserat dem för? Regeringen har tappat kontrollen. Oppositionen har blivit bystanders. Sverigedemokraterna står som enda alternativ för de som kraftigt vill minska invandringen.

Valet polariserar samhället, men skär också igenom varje fungerande hjärta. Att stänga dörren för någon som knackar på är ett smutsigt jobb. Men hur ska vi ha det? Vi kan inte längre institutionalisera våra egna ställningstagande.

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

2 comments

  1. En verklighet vi alla ställs inför förr eller senare troligtvis förr….

    Att inte ta ställning är också att ta ställning….!!!

    Verkligheten knackar på…. även våra politikers verklighet men framförallt media som verkar helt oförstående till största delen….men mest hos den stora massan av medborgare som kommer märka det mest…,

  2. Bra beskrivet….förutom att resonemanget ligger på ett filosofiskt plan….att det handlar om hjärtat….
    Tyvärr är det alltid så att när det kostar för mkt ekonomiskt/välfärd så röstar man med plånboken….inte hjärtat
    När de ekonomiska konsekvenserna blir omfattande och dramatiska kommer de som föreslår enkla lösningar få många röster!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.