Home » Tankegods » Den sadomasochistiska väljaren

Den sadomasochistiska väljaren

Totalitära partier från alla väderstreck är inget annat än vår projicerade önskan om att få underkasta oss något större.

sveriges-riksdag-morktVårt svenska, trygga folkhem har institutionaliserat vårt ansvar. Vi uppvisar tydliga masochistliknande tendenser av att vilja underkasta oss en stat såsom ansvarig för vår lycka och framgång. Arbetslös? Statens fel. Sjuk? Statens fel.

Masochisten söker sin sadist att underkasta sig. När den stora, trygga och generösa pappan Staten med den tjocka plånboken inte längre känns pålitlig söker vi något annat. Och det är detta, gott folk, som banar väg för en totalitär utveckling. Totalitära partier från alla väderstreck är inget annat än vår projicerade önskan om att få underkasta oss något större. Något som avlastar oss från ansvar och hjälper oss att fatta beslut om våra liv.

För masochisten känns rollen som sadist sällan avlägsen. Och även vår sadism kan projiceras via valsedeln. Via ombud kan vi jaga och straffa de som stör, äcklar och hotar oss; må de vara tiggare, muslimer eller kapitalister.

Genom att anklaga enskilda politiker som ansvariga för utgången av ett visst valresultat förstärker vi uppfattningen om att ansvaret ligger bortom oss själva. Inte förrän vi betonar och uppgraderar individens fria tänkande och egna ansvar kan vi nå framgång i vår kamp mot fascism och andra totalitära hot mot frihet och mänskliga rättigheter.

 

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.