Home » Debattinlägg » Tala är silver, samtala är guld

Tala är silver, samtala är guld

Intolerans och extremism måste i debatten mötas med fakta och sakliga argument. Inte därför att det övertygar motdebattören, utan för att det värnar trovärdigheten hos avsändaren. De som, i en iver att vara god, slirar på sanningen, väljer bort obekväm fakta eller helt bortser från debatt till förmån för allmänna personangrepp biter sig själva i svansen.

Idag äger SD flera viktiga frågor som engagerar många väljare. De kan enkelt rasera etablerade partiers och mediers trovärdighet genom att beslå dem med sakfel eller tystnad.

Igår var jag på en stor demonstration för agerande mot IS (ISIS). Där hörde jag för första gången en etablerad politiker, Folkpartiets partiledare Jan Björklund, nämna islamismen som en farlig och växande kraft. Han jämförde dess framfart i Irak med nazisterna.

Var SD sen att använda det för att hetsa mot islam? Nej. Var det därför fel av Björklund att uttrycka sin oro för ett växande fundamentalistiskt hot? Nej. Antingen tiger vi och lämnar frågor och tolkningsföreträde till SD eller så ger vi oss på allvar in i diskussionen. Allt annat genomskådas av väljarna.

Det var ingen tillfällighet att orden kom från en liberal partiledare. De liberala värderingarna bottnar i alla individers rätt till frihet, oavsett om du är kristen i Irak eller muslim i Sverige.

Det var heller ingen tillfällighet att Vänsterpartiet var enda parti som inte var representerade. De kan samla tusentals om fienden heter USA eller Israel, annars lyser de med sin frånvaro.

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.