Home » Debattinlägg » Sveriges ekonomi går som tåget. Eller!?

Sveriges ekonomi går som tåget. Eller!?

Regeringen stoltserar med en hög BNP-tillväxt. Men den som gått ut grundskolan vet att det korrekta måttet är BNP per capita (person), eftersom tillväxten ska fördelas per person. Sveriges kraftiga befolkningsökning utvidgar den totala ekonomin, men hur ser det ut per capita?

Sverige har haft lägre tillväxt (per capita) än OECD de senaste 10-12 åren. Detta trots att Sverige inte var drabbad av finanskrisen och trots att vi har minusränta. Sverige hade näst lägst tillväxtökning (per capita) i hela EU 2017, efter Luxemburg.

Jo, statsfinanserna (statens tillgångar) är goda eftersom regeringen tömt de statliga bolagens balansräkningar och kraftigt höjt skatterna. Klädföretaget Hennes & Mauritz har 100 miljarder i tillgångar, men det verkar inte lugna aktieägarna.

Sverige har världens sjätte mest skuldsatta invånare, mer än den amerikanska befolkningen som är kända för sin kredithunger. Både Riksbanken och Finansinspektionen säger att svenska hushållens skulder är den största risken mot Sveriges ekonomi. Hushållens skulder kommer bli svårhanterliga om tillgångspriserna sjunker.

Enligt Statens Kommuner och Landsting (SKL) kommer det framöver saknas 10-tals miljarder i välfärden.

Gällande arbetslösheten på påstådda 6,5-6,9%. Den inkluderar INTE de som går i ”åtgärder”, de som har subventionerade jobb eller de som slutat leta jobb och lever på socialbidrag.

Allt ovan trots att Sveriges ekonomi är överhettad och många yrken har personalbrist. Vi klarar helt enkelt inte av att springa fortare. När den annalkande lågkonjunkturen är här kan Riksbanken inte sänka räntan mer.

Nå, hur står det egentligen till med Sveriges ekonomi?

Källa: Kvartals ExpertpanelenOECD – Wikipedia, SKL Ekonomirapport

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.