Home » Debattinlägg » Så undviks skador vid demonstrationer

Så undviks skador vid demonstrationer

Ett tiotal personer skadades i samband med polisens ingripande vid en motdemonstration i helgen. Liknande olyckor kan enkelt undvikas genom en rimlig policy. Frågan är om mötesarrangörerna är intresserade?

I lördags kl 14.00 samlades ett 10-tal sympatisörer för nazistiska Svenskars Parti på torget på Limhamn i Malmö. Deras möte hade troligen gått obemärkt förbi om det inte var för händelserna som utspelades omkring torget. Förutom nazisterna fanns även ca 1.500 motdemonstranter på plats vid torget. Majoriteten av dem var godhjärtade människor som ville manifestera sitt avståndstagande mot nazism. Som liberal kan jag ibland skämmas över att inte vi syns oftare i sådana sammanhang.

Stort fokus riktas nu mot de olycksfall som inträffade i samband med polisens ingripande i Limhamn. Varje incident är olycklig och ska givetvis följas upp och utredas. Personligen anser jag att den som medvetet ställer sig framför däcken på ett förstärkt polisfordon i rörelse har ett visst eget ansvar för att han blir skadad. Föraren mår troligtvis dåligt över att ha orsakat skadan.

När motdemonstrationen i lördags eskalerade till våldsamt upplopp begärde poliserna på plats hjälp med ”splittring”. Detta utfördes som bekant av rytteriet och olyckligtvis skadades ett antal personer. Men händelseutvecklingen hade enkelt kunnat undvikas, såväl i denna situation som i tidigare och framtida.

Flera kritiska röster mot polisens agerande lyfter fram att endast ett fåtal motdemonstranter använder våld. För poliserna som säkrar cirkeln runt skyddsobjektet är upplevelsen en annan. En stor och högljudd folkmassa står tätt intill dem. De som står närmast, och de enda poliserna har direktkontakt med, är aggressiva och våldsamma. Samtidigt kastas glasflaskor, färgfyllda ballonger och stenar emot dem – i det här fallet inte just gatsten, vilket blivit en stor snackis. I ett sånt läge måste polisen flytta folkmassan bakåt för att återfå kontrollen och kunna fullfölja sitt uppdrag.

Så här enkelt undviks skador vid liknande händelser:

Om arrangörer av demonstrationer inför en policy om att alla som tar avstånd från våld flyttar sig minst 10 meter från de våldsutövande demonstranterna skulle polisen enkelt kunnat utföra sin uppgift utan att någon oskyldig kom till skada.

En ovilja till en sådan policy skapar intressanta frågor. Önskar arrangören konfrontation med polisen? Vilket ansvar har de fredliga demonstranter som indirekt hindrar polisens arbete genom att inte flytta sig?

Om denna policy åberopades skulle skadorna minska och vänstergrupperingar slippa bli anklagade för att romantisera våld. Jag ser fram emot att höra arrangörers ställningstagande. Att inte ta ställning till den är också ett ställningstagande.

demo6650

sze5d00c_1059011v530x800

demo11-jpg

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

4 comments

 1. Håller med dig på allt, det är så jäkla tråkigt att läsa om händelserna när de är vinklade för vänsterpack och mot ordning och vanligt vett!

  • Tack för din kommentar. Jag uppskattar dock inte ordet vänsterpack eller andra packuttryck för den delen. Vi kan glädjas över en fri press med flera liberala ledarsidor.

 2. Men det är ju så trångt. Många står redan 10 m från våldsutövarna. Och andra står däremellan och kläms, kommer inte av fläcken. Barn. Man kan inte lägga ett sånt ansvar på allmänheten. Jag tror ditt förslag är mycket svårt att genomföra i praktiken.

  • Jag vet att arrangörerna av dessa typer av demonstrationer sällan betonar det egna ansvaret, varken för individen eller för de som organisation.

   Jag har varit på många liknande demonstrationer. Det går bra att lämna platsen. De som står närmast våldsverkarna kan gå längre bak i massan.

   Tanken var inte att lägga allt ansvar på allmänheten utan snarare ge en öppning åt arrangören att tydligare markera mot våld och värna om deltagarnas säkerhet. Massan har uppenbarligen inte lyssnat på polisens uppmaning att backa. De har hörsammat arrangörens uppmaning att ta sig dit och skulle möjligen lyssna på övriga uppmaningar.

   De ”fredliga” demonstranter som bidrar till trycket mot poliserna är en del av problematiken och därmed också en del av lösningen och ansvaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.