Home » Debattinlägg » Roslings jämförelse inte relevant

Roslings jämförelse inte relevant

Snart inser Rosling-fansen är de inte måste välja mellan att vara rasister och ett Sverige med vidöppna gränser. 

Hans Rosling är underhållande och hans budskap är viktigt. Men hans jämförelse är inte relevant. En tältsäng och ett matpaket i en dal i Libanon som betalats av UNHCR är inte jämförbart med tillgång till ett helt välfärdssystem.

Som liberal är jag positiv till fri rörlighet, men jag står även upp för rättsstatens principer. Sverige är på väg mot institutionell kollaps och regeringen står helt handfallen. Som ”humanitär stormakt” och med SD som paria har man målat in sig i ett hörn. De uppenbara och brådskande förändringar som krävs i migrationspolitiken uteblir.

Snart inser Rosling-fansen är de inte måste välja mellan att vara rasister och ett Sverige med vidöppna gränser. Då finns bara SD som alternativ.

Sverige måste försätta att hjälpa och ta emot människor på flykt. Men det förutsätter ett fungerande samhälle, ekonomisk kontroll och folklig förankring.

20% av flyktingarna till Europa är från Syrien. Vad vi ser nu är inte en tillfällig flyktingkris utan en gigantisk folkvandring från fattiga och odemokratiska länder. Inget tyder på tillfällighet.

Ett genuint ja förutsätter ibland ett tydligt nej. Vi måste kunna säga: ”vi är glada över att du vill komma till oss, men just nu har vi inte möjlighet att ta emot just dig. De begränsade platserna behövs till krigsdrabbade människor på flykt. Men återkom gärna vid ett annat tillfälle.” Och regeringen måste kunna stå upp för orden, visa befintliga medborgare och de som önskar bli att de har kontroll på läget. Annars kommer kontroll efterfrågas på annat håll, och det blir troligtvis inte Hans Rosling man då kommer vända sig till.

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

One comment

  1. Håller fullständigt med om att Sverige skall fortvara en generös mottagarstat men det välstånd vi arbetat oss till skall vara tillgängligt för arbetsvilliga,människor med en uppriktig önskan att göra vad dom förmår för att anpassas till ett Svenskt Samhällssystem! Självklart skall även såsom tidigare Politiska Flyktingar efter konstaterande av Flyktingstatus hos sökande, beredas plats i vårt Samhälle med anvisning att bo där man anvisas!
    Ansvaret har Sverige tagit med Råge under 1900-2000-talet Globalt men vi har ett stort Ansvar mot våra Generationer att ta hand om dem på det bästa sätt vi förmår från Stat och Regerings sida!!
    Glöm aldrig detta i alla benefica åtgärder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.