Home » Debattinlägg » Försvar är bästa anfall på SD

Försvar är bästa anfall på SD

Åsikterna om hur Sverigedemokraterna (SD) bäst ska isoleras från inflytande är många just nu. Med vad är egentligen farligast – Sverigedemokraterna eller viljan att stoppa dem till varje pris?

De ryska arbetarnas kamp mot tsarerna drev fram Stalin och en ideologi som mördande tiotals miljoner människor. Tyskarnas oro för kommunismen drev fram Hitler och ett industrialiserat mördade av ofattbar omfattning. Iraniernas kamp mot Shahen drev fram Ayatolla Khomeini och en fundamentalistisk teokrati som fortfarande hänger oliktänkande i lyftkranar och utgör ett stort hot mot världsfreden. Den arabiska våren drev fram islamistiska fundamentalister vars utbredda grymhet nästan är omöjlig att ta in.

Vad kan vi då lära oss av historien? Så här långt har vår kamp mot Sverigedemokraterna bara ställt till med den största regeringskrisen sedan 50-talet. Utrymmet för större konsekvenser är oändligt.

Ska vi inte bekämpa det vi tycker är fel? Ska vi inte stå upp för det vi tycker är rätt?

Självklart. Men först måste vi bottna i våra moderna, civiliserade och grundläggande värderingar – uttryckta i sakliga principer. Utan dem blir vi en oförutsägbar och känslomässig massa som kan driva i vilken riktning som helst.

Debatten måste vara fri och öppen. Bästa argument ska vinna och det är väljarna som fäller avgörandet. Politiker har att respektera konsekvenserna av att de inte lyckades förmedla sin verklighet. Vidare ska journalistiken vara konsekvensneutral och inte ta politiska hänsyn i sin rapportering.

För de flesta tycks dessa påstående självklara, tills de ställs mot ideologier som skänker dem gemenskap, identitet och en inbillad känsla av att tillhöra den goda sidan. Visst kan det vara trevligt för gruppgemenskapen och den egna självgodheten att gå i fackeltåg och fysiskt hindra meningsmotståndare från att uttrycka sig. Och visst kan det kännas naturligt att söka extrema lagändringar för att hindra dem från inflytande i riksdagen. Men är det ett effektivt sätt att bekämpa totalitära tendensen? Det självklara svaret är nej.

Sverigedemokraterna måste rättsligt, demokratiskt och journalistiskt behandlas som vilket parti som helst. Först då kan vi slå fast att de inte är vilket parti som helst. De kan då också ges en seriös möjlighet att bli som vilket parti som helst, d.v.s. tillåtas gå samma väg som Vänsterpartiet gjorde. Det var inte längesedan alla demokratisk partier vägrade röra dem med tång.

Frågorna som kvarstår när röken lagt sig rör inte vår syn på Sverigedemokraterna – utan snarare vår syn och respekt för de grundläggande demokratiska principerna. Börjar vi frångå dem är vi snart ute på ett farligt sluttande plan, hur goda avsikterna än må vara. Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter. Låt oss inte falla för den frestelsen igen.

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.