Home » Debattinlägg » Det är en principsak
  • Hur skulle vi reagera mot en sådan här kupp från SD? Förhoppningsvis kraftfullt, av princip.

Det är en principsak

Hur skulle vi reagera mot en affischkupp från SD? Förhoppningsvis kraftfullt, av princip.

Föreställ dig att valaffischkuppen igår var orkestrerad av en Jimmie istället för en Gudrun. Rekylen från vänster skulle ha smulat sönder varje SD-affisch i det offentliga rummet. Fnisset skulle utebli liksom anklagelserna om brist på humor.

Sådan är logiken när rättigheter är ideologiska, istället för principiella. Då kan våld och skadegörelse ibland vara okej, eller åtminstone inte ge fog för kritik. Allt är öppet för relativisering. Inga rättigheter är universella. Din åsikt avgör dina rättigheter. Pöbeln avgör din åsikt. Rättsväsendet, byggt på principiella lagar, anses försvara fienden, de som tänker fel. Därmed blir även rättsväsendet ett legitimt mål och stenar kan kastas mot polisen.

Liberalen vet att skydda de avskyvärda åsikterna från att tystas, trots att hon skyr det totalitära mest av alla. Hon vill skydda varje minoritet genom att lagföra hets mot dem, däremot inte tysta individer som förebyggande åtgärd därför att någon tror att de eventuellt kommer uttala hets.

Ett land ska på lag byggas, alla är lika inför lagen och lagen är principiell. Deal with it, eller flytta till länder som inte kommit lika långt i sin demokratiska utveckling.

About Jon Schvili

Socialliberal entreprenör. Driver Enhanza AB och Elventus AB. Sitter i styrelsen för Wiseway Ingenious AB och Samfundet Sverige-Israel i Stockholm. Brinner politiskt för mänskliga rättigheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.